Förödande torka ett faktum i delar av Afrika
Inför Femte söndagen i fastan har Caritas Sverige skickat ut detta informationsblad:
Media såväl i Sverige som andra länder talar underligt litet om den kris som länder på Afrikas Horn och i södra Afrika nu står inför. Ändå är den ett faktum. Torkan har slagit till ännu en gång och i dag behöver 40 miljoner människor i ett dussin länder i Afrika humanitär hjälp för att kunna äta sig mätta.
Krisen har sina rötter i väderfenomenet El Niño som slog till igen förra året. Det uppstår med ojämna mellanrum i Stilla havet och påverkar klimatet i hela världen. Den här gången har dess styrka spätts på av klimatförändringarna och det är det kraftigaste på 50 år. Bland annat har det fört med sig månader av torka i länder på Afrikas Horn och i södra delen av kontinenten och det förväntas pågå fyra till sex månader till.
Effekterna av torkan har inte låtit vänta på sig. På Afrikas Horn och i södra Afrika har skördarna drabbats kraftigt, i länder som Etiopien och Zimbabwe har de minskat med upp till 75 procent. I många länder dör boskapen i brist på vatten. Tillsammans gör detta att matpriserna stiger ordentligt.
Samtidigt drabbas ekonomin hårt. Nyss hyllade analytiker den ekonomiska uppgången i många afrikanska länder. Utländska investeringar ökade, BNP-talen steg kraftigt och en framväxande medelklass gav hopp om en ljusare framtid. Nu hotar nedgång, inte minst därför att regeringar måste använda stora belopp för att importera livsmedel och det spär på inflationen.
I dag är Etiopien det land som i absoluta tal drabbats hårdast. Torkan är den värsta på 50 år i landet. Drygt 10 miljoner människor behöver livsmedelshjälp för att överleva, en siffra som FN varnar kan stiga till 15 miljoner inom ett par månader. Till det antalet ska läggas till de 8 miljoner människor som den etiopiska regeringen gav livsmedelsstöd till redan innan den senaste torkperioden började.
I södra Afrika är Zimbabwe det land som nu är värst drabbat. I början av februari i år deklarerade president Mugabe att ett katastroftillstånd råder i landet, då nästan 25 procent av befolkningen lider brist på mat.
I februari i år skrev FN:s FAO att prognoser pekar på att torkan kommer att fortsätta åtminstone fram till i sommar och att behovet av livsmedelshjälp kommer att öka.
Även om läget i en rad andra länder också är allvarligt – ibland bidrar pågående konflikter i dem till att förvärra situationen – så kommer de medel som samlas in under Stockholms katolska stifts och Caritas Sverige fasteinsamling att gå till de projekt som Caritas Etiopien och Caritas Zimbabwe driver för att bistå den lidande befolkningen.
Tack för din gåva!
Etiopien
Befolkning: 99 miljoner (uppskattning 2015)
Hotas av hunger: 18,2 miljoner (mars 2015)
Senaste skörden: - 75 procent (mars 2016)
Förlorad boskap: upp till 1 miljon (feb 2016)
Caritas Etiopen har hjälpprojekt i regionerna
Tigray, SNNPR, Oromia, Amhara och Somalie.
Zimbabwe
Befolkning: 13 miljoner (2013)
Hotas av hunger: 3 miljoner (mars 2016)
Senaste skörden: - 75 procent (mars 2016)
Förlorad boskap: 17 000 (mars 2016)
Caritas Zimbabwe har hjälpprojekt i Hwange,
Mutare, Masvingo och Bulawayo.
Behöver du fler informationsblad att dela ut i församlingen, klicka här och ladda ner
Ett mikroprojekt för vattenförsörjning som Caritas stöder i Jijiga zonen i Etiopien.
Bilder: David Snyder/ Caritas